ULKOPUKEUTUMISEN MUISTILISTA

ULKOPUKEUTUMISEN MUISTILISTA

Kelit voivat vaihdella tiheäänkin tahtiin pakkasesta plussakeleihin ja optimaalisten ulkoiluvaatteiden valinta voi toisinaan olla haasteellista. Yhtä oikeaa tapaahan pukeutumiseen ei ole, koska koemme muun muassa lämmön ja hengittävyyden eri tavalla. Kokosimme alle muutaman kohdan muistilistan mielestämme tärkeimmistä ulkopukeutumisen seikoista.

1) KIINNITÄ HUOMIOTA MATERIAALEIHIN

Jotta ulkoilu olisi mahdollisimman nautinnollista, panosta laadukkaisiin ja optimaalisiin materiaaleihin. Aktiivisessa ulkoilussa kannattaa suosia alusvaatteena hengittävää ja nopeasti kuivuvaa vaatetta. Sama neuvo pätee myös keskimmäiseen kerrokseen, eli suosi välitakissa materiaalia, joka siirtää kosteuden eteenpäin uloimpiin kerroksiin. Vältä esimerkiksi puuvillaista t-paitaa, joka hengittämisen sijaan sitoo kosteutta itseensä.

2) SUOSI KERROSPUKEUTUMISTA

Pukeutumalla kerroksittain, pystyt helposti joko poistamaan tai lisäämään kerroksia tarpeen mukaan. Kahden takin taktiikka on erittäin suosittu: kevyttoppatakki + kuoritakki = lämmin ja säänkestävä yhdistelmä. Vaihtoehtoja on toki monia ja eri yhdistelmä kannattaa kokeilla. Muista kerroksissa edellisen kohdan materiaalisuositukset.

3) PUKEUDU AKTIVITEETIN JA SÄÄN MUKAAN

Vaatekerrosten suunnitteluun vaikuttaa oleellisesti ulkoiluaktiviteetti ja sää. Onko poutapäivä vai sadepäivä? Kova pakkanen vai nollakeli?  Käytännössä, mitä korkeasykkeisempää tekemistä on luvassa, sitä hengittävämpää haluat laittaa päällesi. Kuivan kelin aktiivisessa ulkoilussa kannattaa suosia kalvottomia vaatteita, sillä ne joustavat ja hengittävät paremmin. Vastaisesti sadekelillä tuulen- ja vedenpitävä kuorivaate on ehdoton.

5) MUISTA PIPO JA HANSKAT

Noin 40-60 % ihmisen kehon lämmöstä haihtuu pään kautta. Muista siis aina kylmemmillä keleillä pipo ja tietysti myös hanskat.


Tilaa Raiskin uutiskirje, saat -10% etukoodin.